O nas

Zapraszamy do świata naszej kuchni

Witamy w

affogato-white-adm

Kuchnia…
Już od 2007 roku nasza restauracja zrzesza miłośników niezapomnianych smaków.
Szef kuchni Jakub Hamankiewicz z Affogato związany jest od lutego 2018 roku. Swoje ostatnie szlify zdobywał głównie we Francji w restauracjach nagradzanych trzykrotnie przez Gault & Millau, a swoje specjały tworzy w zgodzie z poszanowaniem produktów oraz zachowywaniem ich wszelkich walorów smakowych jak i odżywczych.
Autorska karta dań inspirowana jest m.in. kuchnią polską, francuską, ze szczególnym wykorzystaniem dobrodziejstw produktów sezonowych. Każda potrwa, która trafia na stół naszych Gości jest efektem intensywnej pracy i wielu lat doświadczeń najlepszych kucharzy. Do produkcji wykorzystujemy surowce pozyskane od najlepszych dostawców. Od lat naszym źródłem rzadkich odmian warzyw i owoców jest m.in. Gospodarstwo Ludwika Majlerta w Białołęce, które kontynuuje rodzinną tradycję uprawy od XIX wieku.
Do smażenia potraw i nie tylko, wykorzystujemy olej rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca, naturalnie tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych, niemodyfikowanych genetycznie odmian rzepaku.
Każde danie tworzone jest z zamiłowaniem i pasją, którą chcemy się z Państwem dzielić.

Szef kuchni

Jakub Hamankiewicz

Szef kuchni Jakub Hamankiewicz z Affogato związany jest od lutego 2018 roku. Swoje ostatnie szlify zdobywał głównie we Francji w restauracjach nagradzanych trzykrotnie przez Gault & Millau, a swoje specjały tworzy w zgodzie z poszanowaniem produktów oraz zachowywaniem ich wszelkich walorów smakowych jak i odżywczych.

Sommelier

Aleksandra Józefowicz

Nasza gwiazda! Pozytywną energią oraz pasją do wina i jedzenia zaraża innych na całe życie,
chętnie dzieli się swoją wiedzą o winach. Ola kocha to co robi!

PS. Nikt nie mówi o tym głośno, ale podobno to
największa muza Kuby.

Szef baru

Damian Socha

Damian Socha pochodzący z Gdańska, jednak swoje pierwsze kroki stawiał tutaj w Łodzi. Zaczynając w lokalach takich jak: Magazyn 82, Spaleni Słońcem czy Bawełna. Ostatnie dwa lata piastował stanowisko szefa baru w łódzkim koktajl barze KIJ. W swoich koktajlach przede wszystkim stawia na balans oraz smak, minimalistyczne podejście do sztuki stanowi trzon każdego konceptu barowego Damiana. Wielbiciel szkockiej whisky oraz dobrego ginu. Dzięki wielu podróżom wykształcił w sobie zmysł samokształcenia oraz samodoskonalenia które potem przenosi na bar.

Szefowa sali

Katarzyna Kozłowska

Sous chef

Dawid Pieprzyk

Obdarzony stoickim spokojem – czyli idealną cechą jaką może mieć zastępca szefa kuchni, to on zapoczątkował rozwój sekcji piekarniczej w naszej restauracji i ciągle zgłębia jej tajniki, perfekcjonista w każdym calu i jako nieliczny potrafi uspokoić naszego szefa kuchni. W życiu prywatnym Dawid wraz ze swoją miłością przygotowują się do ślubu, a to wydarzy się już za moment…

Junior sous chef

Michał Antczak

Specjalista od mięs i ryb. To dzięki niemu tak długo pamiętacie między inny naszą biodrówkę jagnięcą i świeże ryby, skrobane oraz patroszone od samego rana. Wbrew pozorom, to bardzo duża odpowiedzialność aby te składniki pojawiały się zawsze na talerzach. Po pracy biega i lubi góry, do których wraca systematycznie.

Chef de partie

Krzysztof Chępiński

Dusza towarzystwa!!! już od jakiegoś czasu w naszych szeregach a rozwija się z prędkością światła. Bardzo pracowity, żądny wiedzy, a po pracy uzewnętrznia się jako raper i tworzy kawałki z nie mniejszą pasją niż gotuje PS. Utwory Krzysia są najczęściej graną muzyką na naszej kuchni.

Chef de partie

Przemysław Szymczyk

Najkrócej na pokładzie. Urodzony w Otwocku a podczas podróży do nas zwiedził troszkę Islandii. Musimy bardzo podziękować kobiecie Przemka, bo gdyby nie jej studia w Łodzi, nasz szef sekcji zimnej pewnie nigdy by nas nie wspomógł, a pomaga nam bardzo każdego dnia. O karierę tego młodego człowieka jesteśmy spokojni, trafił pod właściwy adres.

Kucharz

Piotr Kubacki

To właśnie na kuchni Affogato stawiał pierwsze kroki i zamierza kolejne. Pomyślnie obronił pracę licencjacką i teraz zajmuje się kuchnią na 100 procent. Jak sam mówi, nie wyobraża sobie pracy w innym miejscu i z innymi ludźmi. Trzymajmy za niego kciuki przed nim wiele pracy i odcisków na palcach.