Follow Us :

O nas

Zapraszamy do świata naszej kuchni

Witamy w

affogato-white-adm

Affogato znajduje się w ścisłym centrum miasta, w zabytkowej kamienicy przy Piotrkowskiej 144. Restauracja powstała w 2007 roku i już od 10 lat tworzy łódzką scenę kulinarną. Miejsce kreowane z pasją, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie – szef kuchni Maciej Rosiński stworzył autorską kartę dań łączącą wpływy kuchni z całego świata, a za alkohole i koktajle odpowiada najlepszy barman w Łodzi – Adrian Szpadzik.

Szef kuchni

Maciej Rosiński

Ambasador marki Callebaut, wykładowca na Chocolate Academy oraz w Międzynarodowej Szkole Kulinarnej Ashanti w Łodzi. Reprezentując Polskę zdobył brązowy medal na Marco Polo Cup w Szanghaju. Trener Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów w zakresie wyrobów cukierniczych i deserów. Zdobywca dwóch czapek Gault&Millau 2017 i nominowany w kategorii Szef Jutra. W roku 2016 nominowany przez Poradnik Restauratora w kategorii Szef Roku. Wyróżniony tytułem Szefa Roku 2016 oraz Ambasadora Łódzkiej Gastronomii 2017 w Łódzkich Nagrodach Kulinarnych. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.

Szef baru

Adrian Szpadzik

Adrian Szpadzik pierwsze kroki na scenie barowej stawiał w Łodzi. Po kilku latach ambicja wypchnęła go do stołecznej Warszawy, gdzie pracował w takich lokalach jak Woda Ognista, Lazy Dog a w Lenivcu piastował stanowisko szefa Baru. Rok 2016 to powrót do rodzinnej Lodzi i objecie dowództwa nad załogą koktajl baru Brush. Pod jego szefostwem Brush został wyróżniony nagroda Bar Roku w kategorii „Najlepszy koncept barowy”. Pełnymi garściami czerpie inspiracje z kuchni, gdzie jakość produktu oraz jego obróbka stanowią klucz do podniebienia nawet najbardziej wybrednego gościa. Prywatnie człowiek pogodny, bezkonfliktowy, pasjonat gotowania oraz perfekcjonista. Koktajle spod jego reki to majstersztyki począwszy od strony wizualnej, poprzez zapachowa i finalnie smakową.