Menu

Autorska kuchnia Jakuba Hamankiewicza

ZUPY

Drób 23 PLN

    Bulion z ekologicznego drobiu / młode warzywa gotowane w rosole / kluseczki paryskie z czosnkiem niedźwiedzim / plaster rolady z kurczaka zagrodowego

Zupa dnia 19 PLN

PRZYSTAWKI

Troć 28 PLN

    Troć fiordowa macerowana w grubej soli i ziarnach kolendry, wędzona na nasz fason / sałatka z francuskich ziemniaków z koperkiem i kiszonym koprem włoskim / sos z maślanki i koperku

Cielęcina 40 PLN

    Tatar cielęcy ze szczypiorkiem i szalotką / cienkie listki długo gotowanego ozorka cielęcego / domowe pikle / emulsja z estragonu

Jajko 23 zł

    Jajko kurze gotowane w kąpieli wodnej / grillowane ekologiczne shitake / sos z parmezanu / czosnek niedźwiedzi / kruszonka z domowego chleba z pancettą
    ***możliwość wersji wege (zamiana kruszonki z pancettą na pajdę wiejskiego chleba)

Feta 23 zł / 38 zł

    Sałatka grecka naszego autorstwa z kozią fetą od zaprzyjaźnionej serowarni z grecką oliwą
    ***możliwość zamówienia większej porcji jako danie główne

Szparagi 30 zł

    Zielone szparagi zapieczone pod kruszonką z czarnego chleba i czarnuszki / sorbet z zielonych szparagów / veloute z białych szparagów na białym winie z szalotką / konfitowane cienkie listki białych szparagów

Marchew 22 zł

    Młoda marchew gotowana w kąpieli maślanej z nutą cytrusów i anyżu z tartą kiszoną marchwią i kruszonką / młody łuskany groszek cukrowy / sos z koziego sera / ekologiczny olej z orzechów ziemnych

Dania główne i Desery

DANIA GŁÓWNE

Przegrzebki 59 zł

    Przegrzebki smażone z jednej strony / kremowe risotto z parmezanem / grillowane grzyby shitake / sos dashi

Sandacz 72 PLN

    Filet z sandacza gotowany w palonym maśle / sałatka na ciepło z komosy ryżowej z zielonym szparagiem / skąpane w maśle białe szparagi z gospodarstwa Ludwika Majlerta / Portulaka skąpana w sosie beuerre blanc

Jagnięcina 69 zł

    Biodrówka jagnięca serwowana rose / kwiat brokułu w domowej tempurze / tabbouleh brokułowe / emulsja miętowa

Kaczka 49 zł

    Agnolotti faszerowane szarpaną kaczką / duszona botwinka / podwędzana pierś z kaczki / marynowany rabarbar

Makaron dnia
Wieprzowina 80 zł

    Schab wieprzowy z kością sezonowany 21 dni / grillowana kapusta stożkowa z palonym masłem koperkowym / jus drobiowe z czerwoną kapustą
    *porcja mięsa to ok. 350 g / sugerowane dla dwóch osób

MENU DZIECI

Danie główne 30 zł

    Drób lub ryba z puree z ziemniaka i surówką z marchewki i jabłka.

Deser 10 zł

    Lody naszej produkcji, czekolada i wanilia

DESERY

Cytryna 20 zł

    Krem cytrynowy z wanilią / biszkopt z oliwą z oliwek / sorbet z Cisowianką Perlage i oliwa z oliwek / estragon

Wanilia 15 zł

    Gałka lodów waniliowych z konfiturą z czarnej porzeczki i suszonym naleśnikiem

Czekolada 22 zł

    Mus z mlecznej czekolady z baileysem podawany na ciepło / lody ze słonego karmelu / domowy chutney ze śliwek / czekoladowy financier

Karta win i koktajli

WINA BIAŁE

Viura, Bodegas Olarra 11 zł/kieliszek 59 zł/butelka

    Rioja, Hiszpania

Chardonnay Reserva 16 / 80 zł

    2017, Adobe Colchagua Valley / Chile

Riesling Alcohol Free 22/ 110 zł

    2016, Leitz, Rheingau / Niemcy

Riesling 22/ 110 zł

    2016, Leitz, Rheingau / Niemcy

Sauvignon Blanc Satellite 22 / 110 zł

    2017, Spy Valley, Marlborough / Nowa Zelandia

Torrontes 110 zł

    Manos Negras, Cafayete, Argentyna

Johanniter 110 zł

    Winnica Moderna, Perzów / Polska

Gewurztraminer 130 zł

    Jean Bicher, Alzacja / Francja

Grüner Veltliner 135 zł

    2017, Salomon, Krems / Niemcy

Hárslevelű 165 zł

    2015, Árvay Családi Pincészet, Tokaj / Węgry

Lugana 170 zł

    Cecilia Beretta, Veneto, Włochy

Solaris 179 zł

    2016, Turnau, Baniewice / Polska

Pouilly-Fuissé 260 zł

    Albert Bichot,“Le Clos” AOC 2014 / Francja

Pacalet Chablis 750 zł

    1er Cru Beauroj 2014 / Francja

WINA CZERWONE

Tempranillo 11/ 59 zł

    Garnacha, Bodegas Olarra, Rioja/ Hiszpania

Cabernet 16 / 80 zł

    Sauvignion, Martin’s Pick Up / Australia

Bordeaux Superiore 17 / 85 zł

    Rouge 2014, Chateau Martinon / Francja

Pinot noir 95 zł

    Laurent Miquel, Langwedocja, Francja

Carmenere 110 zł

    Cabernet Sauvignon, Adobe, Colchagua Valley / Chile

Lagrein 125 zł

    Cantine La Vis, Trentino/ Włochy

Malbec 125 zł

    Manos Negras , Cafayete / Argentyna

Pissarres 154 zł

    Costers del Priorat, Priorat / Hiszpania

Pinot Noir 185 zł

    Winnica Wzgórz Trzebnickich, Mirków / Polska

Primitivo di Manduria 199 zł

    Feudi di San Marzano Sessantanni

Bel Cole Barolo 295 zł

    DOCG 2013, Piemont / Włochy

Massolino 350 zł

    Barolo DOCG 2013, Piemont / Włochy

Clos Rene 290 zł

    Pomerol AOC, Bordeaux / Francja

Albert Bichot 385 zł

    Nuits-Saint-Georges, Cote de Nuits / Francja

Philippe Pacalet 815 zł

    Gevrey-Chambertin Cote de Nuits / Francja

WINA MUSUJĄCE I SZAMPANY

Prosecco Superiore 85 zł

    Andreola, Treviso / Włochy

Pignoletto 16 / 80 zł

    Cantina di Sorbara, Emilia Romagna / Włochy

Lanson 49 / 295 zł

    Black Brut, Szampania / Francja

Lanson, Ivory Demi – Sec 295 zł

    Szampania / Francja

Cava Familia Oliveda, Brut 75 zł

    Hiszpania

Cava Familia Oliveda, Extra Dry 75 zł

    Hiszpania

WINA RÓŻOWE

Casal de Ventozela 15 / 75 zł

    Vinho Verde / Portugalia

Rosae Arzuaga Rose 110 zł

    Cosecha 2016 / Hiszpania

WINA SŁODKIE

Moscato D’Asti 25/ 145 zł

    Sarraco, Piemont/ Włochy

Furmint Late Harvest 165 zł

    Bodrog Bormuhely, Tokaj/ Węgry

Petit Manseng 195 zł

    Chateau Jolys, Jurancon / Francja

AUTORSKIE KOKTAJLE

Ananas 32 zł

    Mezcal / papryka tygrysia / ananas / wędzona sól morska

Marchew 25 zł

    Włoskie amaro / marchew / brzoskwinia

Liść laurowy 27 zł

    Gin / jabłko / liść laurowy / domowa soda

Rabarbar 25 zł

    Biały rum / creme fraiche/ rabarbar

Wiśnia 27 zł

    Wódka / cold brew / wiśnia / Amaretto

Vodka & Tonic 25 zł

    Wódka / mango / mandarynka / rooibos / tonic