Menu

Autorska kuchnia Jakuba Hamankiewicza

ZUPY

Królik / mięta / jajko przepiórcze 19 PLN

    bulion z królika aromatyzowany miętą wraz z pierożkami faszerowanymi królikiem, jajko przepiórcze gotowane w niskiej temp, świeża pieczarka

PRZYSTAWKI

Wołowina / Marchew / Kolendra 38 PLN

    Polędwica wołowa marynowana w sosie teriyaki naszego wyrobu, kamuflaż z marchwi, świeża kolendra

Pstrąg / Ogórek / Koper włoski 24 PLN

    Pstrąg z Zielenicy podwędzany na nasz fason, sałatka z kopru włoskiego, lody z ogórka i maślanki

Cielęcina / Wongole / Estragon 38 PLN

    Tatar cielęcy z wongolami, emulsja z estragonu i prażynka z ciecirorki

Jajko / Salsefia / Rzepak (wege) 18 PLN

    Ekolgoiczne jajko owsiane od braci Grotek, gotowane w kąpieli wodnej, spaghetti z salsefi duszone na maśle z świeżo ciętym szczypiorkiem, olej rzepakowy, redukcja z cydru

SAŁATY

Sałatka z pieczonych warzyw 22 PLN

    Sałatka z pieczonych warzyw okopowych serwowana z sosem tatarskim naszego przepisu

Ośmiornica / Ziemniak / Pomarańcza 38 PLN

    Grilowana macka ośmiornicy z sałatką z ziemniaków truflowych i świeżą pomarańczą

Makarony i Risotto

Ziemniak / Cytryna / Boczniak (vege) 35 PLN

    Gnochi ziemniaczane z konfitowną cytryną utopione w palonym maśle z szałwią i kaparami grliowany boczniak królewski, emiligrana

Paparedelle / Krewetka 36 PLN

    Papardelle w oliwe z parmezanem, krewetki smażone na maśle z czosnkiem i pietruszką, konfitowane pomidorki cherry

Dania główne i desery

DANIA GŁÓWNE

Dorsz / Por / Avruga Caviar 49 PLN

    Zimowy dorsz skrei smażony na skórze, por duszony w maśle zapiekany z plastrem wędzonej słoniny sos beurre blanc z „Avruga Caviar”

Prosiak / topinambur / kaszanka 46 PLN

    Długo gotowany kawałek prosiaka faszerowany głowizną i golonką, puree z karmelizowanego topinamburu z orzechem laskowym, konfitowane pomidorki z kaszanką

Jagnięcina / karczoch / kozi ser 69 PLN

    Biodrówka jagnięca serwowana rosse , karczoch gotowany fason barigoule, pierożki z kozim serem, kremowe pureé z kopru włoskiego z maślanką

Kaczka / Burak / Czarna porzeczka 52 PLN

    Pierś z kaczki smażona na skórze, kopytka buraczane glasowane w soku z buraka, zółty burak pieczony w soli, konfitura z czarnej porzeczki

DESERY

Maślanka / Rabarbar / truskawka 22 PLN

    Lody z maślanki podane na tatarze z truskawki i rabarbaru z czarnym bzem.

Szparag / Truskawka / Pistacja 25 PLN

    Mus z białych szparagów i białej czekolady, financier pistacjowy, cremeux truskawkowe

Czekolada / Malina / Nibs 25 PLN

    Mus czekoladowy z galaretka malinowa na biszkopcie z sorbetem czekoladowym.

Karta win i koktajli

WINA BIAŁE

Fantini, Trebbiano d’Abruzzo 15 zł/kieliszek 85 zł/butelka

    DOC, 2016 Abruzja, Włochy

D’Autrefois, Chardonnay 99 zł

    2015 Burgundia, Francja

Orange River Cellars, Chenin Blanc 110 zł

    2015 Południowa Afryka

Marqués de Cáceres, Verdejo 18 zł/kieliszek 110 zł/butelka

    DO, 2016 Rueda, Hiszpania

Domäne Wachau, Grüner Veltiner 135 zł

    2016, Wachau, Austria

Kurtatsch, Pinot Grigio 145 zł

    DOC 2016, Alto Adige, Włochy

Korenika & Moskon, Malvazija 125 zł

    2015 Istria, Słowenia

Overstone, Sauvignon Blanc 130 zł

    2014 Marlborough, Nowa Zelandia

Barone Montalto, Bianco Passivento Terre Siciliane 132 zł

    IGT, 2016 Sycylia, Włochy

Rudolf May, Riesling Retstadt 172 zł

    2016, Frankonia, Niemcy

Domaine Baud, Tradition (Chardonnay/Savagnin) 185 zł

    2012 Jura, Francja

Árvay Családi Pincészet, Hárslevelű 22 zł/kieliszek 165 zł/ butelka

    2015 Tokaji, Węgry

Turnau, Solaris 179 zł

    2016, Zachodniopomorskie, Polska

Albert Bichot, Pouilly Fuisse, Blanc „Le Clos” 310 zł

    AOC, 2014 Pouilly Fuisse, Mâconnais, Burgundia, Francja

WINA CZERWONE

Fantini, Montepulciano d’Abruzzo 15 zł/kieliszek 85 zł/butelka

    DOC, 2016 Abruzja, Włochy

Bouchard, Pinot Noir 95 zł

    2016, Vin de Pays d’Oc, Francja

Heimann Pince, Kékfrankos 99 zł

    2016 Szekszard, Węgry

Orange River Cellars, Pinotage 105 zł

    2014 Południowa Afryka

L. A. Cetto, Zinfandel 140 zł

    2014 Baja California, Meksyk

Marqués de Cáceres, Crianza 21 zł/kieliszek 140 zł/butelka

    DOC, 2014 Rioja, Hiszpania

Barone Montalto, Nero d’Avola, Passivento Terre Siciliane 137 zł

    IGT 2016 Sycylia, Włochy

Vignamato, Lacrima di Morro d’Alba 137 zł

    DOP, 2016 Marche, Włochy

Aia Vecchia, Morellino di Scansano 140 zł

    DOCG, 2016 Toskania, Włochy

Domaine Baud, Trousseau 170 zł

    2014 Jura, Francja

Palmenti, Primitivo di Manduria 220 zł

    DOP, 2013 Puglia, Włochy

Renato Fenocchio, Barbaresco 350 zł

    DOCG, 2013 Piemont, Włochy

Turnau, Rondo/Regent 189 zł

    2014, Zachodniopomorskie, Polska

Clos Rene Pomerol 364 zł

    AOC, 2013 Pomerol, Bordeaux, Francja

Albert Bichot, Nuits-Saint-Georges, Domaine du Clos Frantin 485 zł

    AOC, 2012 Nuits-Saint-Georges, Côte de Nuits, Burgundia, Francja

WINA MUSUJĄCE I SZAMPANY

Da Luca, Prosecco, Brut, 0.2l 36 zł

    DOC, N.V., Veneto, Włochy

Picaire, Cava, Brut 75 zł

    DO, N.V. Katalonia, Hiszpania

Picaire, Cava, Demi sec 75 zł

    DO, N.V. Katalonia, Hiszpania

Jackowiak-Rondeau, Brut 199 zł

    AOC, N.V. Szampania, Francja

Jackowiak-Rondeau, Demi-sec 199 zł

    AOC, N.V. Szampania, Francja

Moët & Chandon, Brut Imperial 295 zł

    AOC, N.V. Szampania, Francja

Moët & Chandon, Ice Imperial 370 zł

    AOC, N.V. Szampania, Francja

AUTORSKIE KOKTAJLE

Grasshopper 25 zł

    Likier miętowy/śmietanka/likier kakaowy/biała czekolada

Tarnina 25 zł

    Gin/Tarnina/słodki wermut/bergamotka

Martini Dry 25 zł

    Gin/wytrawny wermut/ocet szampański/oliwa koperkowa/

Kawa 25 zł

    Porto/kawa/brzoskwinia/tonic

Mirabelka 32 zł

    Rum/mirabelka/cytryna/Champagne