Kolacja degustacyjna „Kuchnia łódzka”

Idź do spisu treści

Menu główne:

Prezydent Miasta Lodzi Hanna Zdanowska

Kolacja degustacyjna „Kuchnia łódzka”

Mamy przyjemność poinformować, iż w najbliższy piątek (22.05) w Słoneczny Zdrój Hotel Medical Spa&Wellness w miejscowości Busko Zdrój odbędzie się kolacja degustacyjna „Kuchnia łódzka” inspirowana książką "Fifka i żulik". Szefowie kuchni Zbigniew Kopycki (restauracja Cud miód) oraz Maciej Rosiński (restauracja Affogato) dla uczestniczących osób przygotują dania charakterystyczne dla regionu łódzkiego, a co istotne przybliżą jednocześnie historię wielokulturowej Łodzi.



Menu:

1) Rolada z kaczki z żurawiną i rokitnikiem.
2) Zalewajka z uszkami grzybowymi z Przygłowa.
Podczas spotkania kucharze dadzą specjalny pokaz przygotowywania zalewajki. Skonfrontowane zostaną stare i nowe przepisy, aby pokazać występujące między nimi kontrasty. Użyty zostanie m.in. syfon.
3) Knedle ze śliwkami, bitką wieprzową i słodką zasmażaną kapustą.
Tu też podanie dania poprzedzone będzie pokazem jego przygotowywania.
4) Wędzona szarlotka z musem z pieczonych jabłek i kompresowanym jabłkiem w cydrze.


Maciej RosińskiMaciej Rosiński

Szef kuchni w łódzkiej restauracji Affogato. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.

Zbigniew KopyckiZbigniew Kopycki

Absolwent "łódzkiego gastronomika", technolog Żywienia. Szef kuchni w łódzkiej restauracji "Cud Miód", w zawodzie od prawie 20 lat. Jego domeną są kuchnie Polska i Żydowska. Wcześniej jako szef kuchni restauracji "Anatewka" w Łodzi miał przyjemność i zaszczyt gotować dla prezydentów Polski. Pomysłodawca i jeden ze współzałożycieli łódzkiej grupy kucharzy i szefów kuchni "GOTOWI ŁÓDZ". Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec dwóch córek, miłosnik i pasjonat babcinej kuchni. Uważa, że do każdego dania powinien być dodany o jeden składnik więcej, który czasem gdzieś umyka ("SERCE").









 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego