Gęsina na Świętego Marcina

Gęsina na Świętego Marcina

In Wydarzenia

Dzień Niepodległości nieodzownie kojarzy nam się już z gęsiną, tak jak Amerykanom Święto Dziękczynienia z indykiem. Nic dziwnego, gdyż jest to (choć trochę zapomniane) nasze sztandarowe danie kuchni staropolskiej. Dawniej gęsina była obowiązkową pozycją na stołach Polaków i na przełomie jesienno zimowym zajadano się tym szlachetnym mięsem. Hodowla gęsi rozpoczyna się wiosną, a kończy późną jesienią, stąd staropolskie przysłowie „Najlepsza gęsina na świętego Marcina”. Warto wiedzieć, że jesteśmy w czołówce pod względem hodowli gęsiny na świecie, jednak nie doceniając zalet naszego dobra narodowego, większość mięsa eksportujemy.
Dlaczego warto jeść gęsinę?
Jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa, bogata w cenne białko, witaminy i minerały oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Bardzo delikatna i smaczna.
Propagując dobrą, polską kuchnię zapraszamy do Affogato na świętowanie 100 rocznicy Dnia Niepodległości.

Oto specjalność szefa kuchni Jakuba Hamankiewicza:
„Podwędzaną pierś z gęsi, następnie smażoną na korpusie, do tego zimowy szparag w panierce, pęczek dyniowy z kasztanem, chutney z grapefruita, jus pigwowy” 61 zł

O wino zadba Ola Józefowicz z Dwa przez cztery winebar
Na stołach zagości świętomarcińskie, tegoroczne, młode Rondo, obowiązkowo z polskiej winnicy Turnau. 19 / 99 zł
Piękne lato dało o sobie znać w tegorocznym winobraniu, tak więc możemy się spodziewać doskonałego trunku do wybornej gęsiny!

Specjalne menu dostępne od piątku do niedzieli.
Prosimy o wcześniejsze rezerwacje:
info@affogato.pl / tel: 664 454 220
Menu dostępne do wyczerpania zapasów.
Do zobaczenia przy stole!

Like: